zondag 28 december 2008

De kerstgedachte

Kerst. Het is toch een opmerkelijk fenomeen geworden, zo door de jaren heen. Sinterklaas is nog maar koud op de stoomboot en de kerstboom wordt al weer in huis gehaald. Zo ook bij ons thuis; 7 december stond ie, opgetuigd en wel. Niet dat daar iets mis mee is, natuurlijk. Er zijn zat anti-kerstactivisten die op de hele wereld kunnen spugen als het Kerst betreft. Eigenlijk maakt het niet uit waar het om gaat, dat soort mensen moet gewoon iets hebben om tegenaan schoppen. Maar dat ga ik niet doen. Want ook al vind ook ik het zonde dat de kerstgedachte bij het grootste gedeelte van de mensen is verdwenen, ik denk toch dat het zonde van de energie is te proberen Kerst weer zo te krijgen 'zoals het was'. Want wat is dat nou eigenlijk, zoals het was? Het midwinterfeest van de Germanen, dat door christenen omgedoopt is tot de viering van de geboorte van Jezus Christus? (die volgens de bronnen toch echt in de zomer geboren is) Moeten we dan maar met z'n allen hooibalen in brand steken en ze van een heuvel af rollen, om de wintergeesten te verjagen en het licht te verwelkomen? Of geloven we daar niet in?

Op eerste kerstdag was ik bij familie, en hebben we de hele middag en avond de meest cheesy Kerstfilms zitten kijken. Eén ervan, Miracle on 34st Street, was in het bijzonder een mooie. Het ging over een meneer die de Kerstman claimde te zijn en voor de rechter werd gesleept. Het vonnis van de rechter vond ik erg treffend. Hij zei iets in de strekking van: "Als de regering, die 'In God We Trust' op onze bankbiljetten zet, omdat het grootste gedeelte van de bevolking daarin gelooft, zonder bewijs of reden, waarom zouden wij dan de Kerstman niet z'n ding laten doen, terwijl er miljoenen kinderen zijn die in hem geloven zonder bewijs of reden?"

Nou is dat weer een heel ander verhaal natuurlijk, Santa Clause, Sinterklaas, de Coca Cola-reclame, het komt allemaal toch op hetzelfde neer. In veel landen wordt er geen verschil gemaakt tussen Sinterklaas en de Kerstman. En waarom zouden ze ook? Het gaat toch allemaal maar om het idee. Wat is Kerst meer, of anders dan een excuus, een aanleiding, een gelegenheid om gul, vergevend, liefdevol te zijn? Om ruzies uit te praten, om familie weer eens te bezoeken, om cadeautjes te geven of te krijgen. Om een keer uit je dak te gaan met het gourmetstel of de pakjes van albert heijn Excellent. Om naar een kerstgala te gaan! (zie de foto hieronder) Wat is daar mis mee?

Tot de volgende Kerst!


1 opmerking:

Anoniem zei

Mooie jurk! :)